8 خاصیت جالب نارنگی؛ میوه لذیذ پاییزی
به گزارش وبلاگ فروش ساعت، نارنگی عضو خانواده ای از مرکبات به نام پرتقال ماندارین است و در میان انواع مرکبات از نظر سطح زیر کشت بعد از پرتقال صندلی دوم را دارد. نارنگی مانند پرتقال نارنجی رنگ است اما در برخی از انواع آن ممکن است رگه هایی به رنگ سبز یا قرمز هم دیده گردد. معمولا نارنگی کوچک تر از پرتقال است و برخی از انواع آن به میزان پرتقال گرد نیستند. در مقایسه با پرتقال، نارنگی طعم شیرین تری دارد و پوست کندن آن با دست راحت تر است.
علاوه بر خود میوه، پوست نارنگی هم سرشار از مواد مغذی است. می توانید به عنوان یک میان وعده که می گردد آن را در حال حرکت هم میل کرد، از طعم نارنگی لذت ببرید، در تهیه یک نوشیدنی گوارا یا اسموتی از نارنگی بهره ببرید، سالادتان را با نارنگی تزیین کنید یا یک مربای خوش طعم با نارنگی تهیه کنید.
فواید شگفت انگیز نارنگی
در ادامه 8 نمونه از فواید نارنگی برای سلامتی را بیان می کنیم که دانستن آن ها می تواند برایتان جالب باشد. با وبلاگ فروش ساعت مگ همراه باشید.
1. سرشار از مواد مغذی
با اینکه در مقایسه با سایر مرکبات مانند پرتقال و گریپ فروت، نارنگی میزان کوچک تری دارد اما از نظر مواد مغذی بسیار غنی است و آب زیادی دارد. نارنگی در حدود 85 درصد آب دارد. میزان کالری و مواد مغذی در یک نارنگی میانه با وزن 88 گرم به توضیح زیر است.
کالری | 47 |
کربوهیدرات | 12 گرم |
فیبر | 2 گرم |
پروتئین | 0.7 گرم |
چربی | 0 گرم |
ویتامین C | 26 درصد از احتیاج روزانه |
ویتامین A | 3 درصد از احتیاج روزانه |
پتاسیم | 3 درصد از احتیاج روزانه |
همان طور که در لیست بالا می بینید، نارنگی منبعی غنی از ویتامین C است که می توان گفت بیشتر فواید نارنگی برای سلامتی به علت وجود همین ماده مغذی است. بعلاوه نارنگی حاوی میزان زیادی بتا-کریپتوزانتین است. این ترکیب آنتی اکسیدانی در بدن به ویتامین A تبدیل می گردد و در میوه های نارنجی رنگ مانند نارنگی وجود دارد. علاوه بر این، نارنگی حاوی پتاسیم و برخی از ویتامین های گروه B است و به تأمین احتیاج روزانه شما به این مواد مغذی یاری می نماید. تیامین (B1)، پیریدوکسین (B6) و اسید فولیک (B9) همگی از ویتامین های گروه B هستند که در نارنگی وجود دارند.
2. سرشار از آنتی اکسیدان
تجمع مولکول هایی به نام رادیکال آزاد در بدن باعث ایجاد شرایطی به نام استرس اکسیداتیو می گردد که تأثیرات مخربی در پی دارد و با ایجاد بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، التهاب مفاصل و سرطان در ارتباط است. آنتی اکسیدان ها با خنثی کردن این تأثیرات مخرب، از بدن محافظت می نمایند.
نارنگی سرشار از ترکیباتی است که خواص آنتی اکسیدانی دارند و حتی پوست این میوه هم حاوی این ترکیبات است. ویتامین C، بتا-کریپتوزانتین، زردینه هایی مانند نارینژین، هسپریدین، تانگریتین و نوبیلتین همگی ترکیباتی آنتی اکسیدانی هستند که در نارنگی وجود دارند. در بین این ترکیبات، ویتامین C به علت تأثیرات مثبتی که روی سلامت قلب و پوست دارد و بعلاوه به علت خواص ضدسرطانی، ترکیبی است که خواص آنتی اکسیدانی آن شناخته شده تر است.
پژوهش ها نشان می دهند زردینه ها فواید متعددی برای سلامتی دارند. این ترکیبات در محافظت از مغز مؤثر هستند و خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهند.
3. تقویت نماینده سیستم ایمنی
ویتامین C موجود در نارنگی روی فعالیت نوعی از سلول ها به نام لنفوسیت T تأثیر می گذارد. این سلول ها نوعی از گلبول های سفید خون هستند که نقشی اساسی در عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفا می نمایند. ویتامین C به این سلول ها یاری می نماید تا در برابر باکتری ها و ویروس ها از بدن محافظت نمایند.
پژوهش ها نشان می دهند ویتامین C روی رشد و عملکرد لنفوسیت های T تأثیر می گذارد و با مسدود کردن مسیرهای درون سلولی مرتبط، از مرگ برنامه ریزی شده این سلول ها جلوگیری می نماید. بنابراین، این ویتامین به شما یاری می نماید تا برای مقابله با عفونت ها، سطح مطلوبی از این سلول ها را در اختیار داشته باشید.
علاوه بر این، ویتامین C به رشد و تقویت سلول های بیگانه خوار و سلول های کشنده طبیعی یاری می نماید. سلول های بیگانه خوار که از سلول های فعال در سیستم ایمنی هستند می توانند باکتری ها و سایر ترکیبات مضر را به وسیله بلعیدن و هضم کردن نابود نمایند.در نتیجه این تأثیرات مثبت، سیستم ایمنی بدن واکنش های بهتری نشان می دهد.
برای نمونه، پژوهش ها تأیید می نمایند که مصرف روزانه 1 تا 2 گرم ویتامین C می تواند شدت و مدت بیماری را در افراد مبتلا به سرماخوردگی کاهش دهد. بعلاوه نارنگی می تواند در کاهش شدت واکنش های آلرژیک مؤثر باشد. البته این ویژگی نارنگی به علت وجود دو ترکیب آنتی اکسیدانی به نام های هسپریدین و نارینژنین در این میوه است. این ترکیبات در لایه داخلی پوست مرکبات که به رنگ سفید است و گاهی اوقات هنگام پوست کندن از میوه جدا نمی گردد وجود دارند.
4. حفظ سلامت مغز
برخی از ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در نارنگی مانند ویتامین C و نوبیلتین می توانند در پیشگیری از بیماری های زوال عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون مؤثر باشند. حتی برخی از پژوهش ها نشان می دهند خواص آنتی اکسیدانی ویتامین C می تواند از پیشرفت اسکیزوفرنی که یک اختلال روانی است هم جلوگیری کند چرا که پیشرفت این اختلال با افزایش رادیکال های آزاد و آسیب های ناشی از آن در ارتباط است.
پژوهش هایی که روی حیوانات صورت گرفته اند نشان می دهند نوبیلتین موجود در پوست نارنگی می تواند به کاهش تأثیرات منفی بیماری آلزایمر روی مغز مانند از دست دادن حافظه یاری کند. علاوه بر این، نوبیلتین می تواند از سلول های مغز در برابر تجمع آمیلوئید بتا محافظت کند. تجمع این مولکول ها باعث ایجاد مولکول های مسموم نماینده می گردد و با آغاز برخی از بیماری ها در ارتباط است.
در رابطه با تأثیر نارنگی روی بیماری پارکینسون، پژوهش روی موش ها نشان می دهد نوبیلتین موجود در نارنگی می تواند از سلول های فراورینماینده دوپامین در مغز محافظت کند و در بهبود اختلالات حرکتی مؤثر است. وقتی سلول های فراورینماینده دوپامین آسیب می بینند بیماری پارکینسون پیشرفت می نماید.
اگرچه این پژوهش ها امیدوارنماینده است اما هنوز این تأثیرات مثبت در انسان مشاهده نشده است و باید پژوهش های بیشتری در این زمینه انجام گردد.
5. شادابی و طراوت پوست
اضافه کردن نارنگی به رژیم غذایی می تواند به تقویت سلامت پوست یاری کند چرا که ویتامین C موجود در نارنگی روی فراوری کلاژن تأثیر دارد. کلاژن فراوان ترین پروتئین موجود در بدن است که در ساختار بافت های پیوندی وجود دارد و باعث استقامت و استحکام این بافت ها می گردد. با افزایش سن، میزان کلاژن در بدن کاهش می یابد. در این شرایط، ویتامین C سنتز کلاژن را در بدن تقویت می نماید که نتیجه این فرایند بهبود سریع تر زخم ها و کاهش علائم پیری مانند چین و چروک پوست است. علاوه بر این، ویتامین C خواص آنتی اکسیدانی دارد و باعث می گردد آسیب های پوستی ناشی از تجمع رادیکال های آزاد با سرعت کمتری پیشرفت نمایند و از این طریق در کاهش علائم پیری مؤثر است.
6. یاری به کاهش وزن
از آنجایی که مصرف نارنگی باعث می گردد فیبر بیشتری دریافت کنید، به کاهش وزن یاری می نماید. نارنگی و سایر مرکبات حاوی فیبرهای نامحلول مانند لیگنین و سلولز هستند که دستگاه گوارش نمی تواند آن ها را به صورت کامل هضم کند. این نوع از فیبرها سرعت انتقال غذا در دستگاه گوارش را کاهش می دهند و باعث می شوند برای مدت بیشتری احساس سیری کنید. این تغییر به منظم شدن اشتهای شما یاری می نماید که می تواند در کاهش وزن مؤثر باشد.
بعلاوه پژوهش ها نشان می دهند در مقایسه با افرادی که فیبر کمتری مصرف می نمایند، افرادی که رژیم غذایی آن ها حاوی فیبر بیشتری است در حفظ وزن ایدئال و جلوگیری از اضافه وزن به نتایج مطلوب تری می رسند.
علاوه بر این، برخی از پژوهش ها نشان می دهند نوبیلتین از تجمع چربی در بافت های چربی جلوگیری می نماید و فعالیت پروتئین کیناز فعال شده (AMPK) را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. این نوع پروتئین تعادل انرژی سلولی را تنظیم می نماید و این تعادل می تواند از افزایش تعداد بافت های چربی جلوگیری کند.
7. حفظ سلامت قلب
برخی از ترکیبات موجود در نارنگی مانند ویتامین C، تانگریتین و نوبیلتین که خواص آنتی اکسیدانی دارند به شما یاری می نمایند قلبی سالم تر داشته باشید.
پژوهش روی حیوانات و انسان نشان می دهد ویتامین C می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. کاهش فشار خون، کاهش تجمع پلاکت ها، بهبود عملکرد رگ های خونی، کاهش سطح تری گلیسرید و کلسترول بد (LDL) در خون تأثیرات ویتامین C هستند که از بروز عوامل ایجادنماینده بیماری های قلبی جلوگیری می نمایند.
بعلاوه پژوهش ها نشان می دهند تانگریتین و نوبیلتین می توانند به کاهش سطح کلسترول و تری گلیسرید یاری نمایند. این مزیت خطر ابتلا به تصلب شرایین را کاهش می دهد. تصلب شرایین ضخیم شدن دیواره سرخرگ ها به علت تجمع پلاک ها است که منجر به تنگی رگ می گردد. تصلب شرایین یکی از عوامل بروز سکته های قلبی و مغزی است.
8. خواص ضدسرطانی
نارنگی حاوی ترکیباتی است که خواص آنتی اکسیدانی دارند و می توانند در مقابله با سرطان مؤثر باشند.
ویتامین C می تواند از رشد و توسعه تومورها جلوگیری کند، به فرایند بهبودی جراحت ها بعد از عمل جراحی یاری کند، اثربخشی شیمی درمانی را افزایش دهد و عوارض آن را کاهش دهد.
مطالعات نشان می دهند افراد مبتلا به سرطان معمولا با کمبود ویتامین C روبرو هستند و مصرف مکمل های حاوی این ویتامین همراه با درمان های رایج می تواند به بهبودی آن ها یاری کند. البته برای تأیید این نظریه باید پژوهش های بیشتری انجام گردد.
زردینه های موجود در مرکبات در کاهش خطر ابتلا به برخی از سرطان ها مانند سرطان معده، سرطان سینه، سرطان روده و سرطان ریه نقش دارند.
البته در بیشتر پژوهش ها از مکمل هایی استفاده شده است که حاوی دوزهای بالایی از ویتامین ها یا ترکیبات موجود در نارنگی بوده اند که اضافه کردن نارنگی به رژیم غذایی نمی تواند این مقادیر را تأمین کند. بنابراین، برای معین شدن تأثیرات مصرف نارنگی باید پژوهش های بیشتری انجام گردد.
جمع بندی
نارنگی یکی از مرکباتی است که سرشار از مواد مغذی است و می تواند فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد. این میوه حاوی ترکیباتی است که خواص آنتی اکسیدانی دارند. این ترکیبات در تقویت سیستم ایمنی مؤثر هستند، خواص ضدسرطانی دارند و به شما یاری می نمایند قلب، مغز و پوست سالم تری داشته باشید. در حالی که از خوردن نارنگی لذت می برید و بعد از خوردن این میوه شیرین احساس شادابی می کنید، مطمئن باشید که گزینه مفیدی را به رژیم غذایی خودتان اضافه نموده اید.
این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت وبلاگ فروش ساعت مگ را بخوانید.
منبع: Healthline
منبع: دیجیکالا مگ