طرز تهیه جوجه کباب

به گزارش وبلاگ فروش ساعت، جوجه کباب یکی از متداول ترین غذاها در سفره خانواده های ایرانی می باشد. در مهمانی ها، پیک نیک ها، مراسم رسمی و حتی گوشه و کنار خیابان های ایران، همواره ردپایی از این غذای لذیذ دیده می شود. علاوه بر طعم بی نظیر و هوس برانگیز، راحتی آماده سازی و پخت کم دردسر نیز از مزایای جوجه کباب به شمار می رود.

طرز تهیه جوجه کباب

برای پخت کباب با کیفیت و طعمی مشابه رستوران می بایست نکات کلیدی و به اصطلاح فوت و فن های مخصوص آشپزی را رعایت کنید. در این مقاله با طرز تهیه جوجه کباب خانگی خوشمزه، نکات حیاتی پخت و همچین دستور تهیه انواع سس های مخصوص آن آشنا می شوید.

طرز تهیه جوجه کباب

کباب در تاریخ و فرهنگ ایران از دیرباز جایگاه ویژه ای دارد. در گذشته برای تهیه کباب به جای سیخ فلزی از ترکه های نازک استفاده می کردند. کبابی که امروز در ایران طبخ می شود، از زمان ناصرالدین شاه قاجار به وجود آمده است. او حین بازگشت از سفر خود به شوروی، آشپزهای آن ناحیه را با خود به ایران آورد. از آن تاریخ تا به امروز انواع کباب ها از جمله جوجه کباب در ایران محبوبیت فراوانی به دست آورده اند.

کباب علاوه بر ایران در تاریخ و فرهنگ بسیاری از کشورهای دیگر جهان نیز مطرح است. از جمله معروف ترین کباب های بین المللی می توان به کباب مغولی، کباب ترکی و کباب یونانی اشاره کرد. مایۀ مخصوص جوجه کباب در هر کشور به شکل مختلفی تهیه می شود. در کشورهای آمریکایی از سس باربیکیو برای طعم دارشدن مرغ استفاده می نمایند.

مردم مدیترانه نیز با سسی متشکل از زیتون چرخ شده و فلفل دلمه ای به کباب های خود طعم ویژه ای می بخشند. در ایران جوجه کباب بیشتر با زعفران، کره، ماست و انواع ادویه جات تهیه می شود. در ادامه با دستور پخت جوجه کباب خانگی و خوشمزه به سبک رستورانی آشنا می شوید.

دستور تهیه جوجه کباب

جوجه کباب را می توان به روش های مختلفی تهیه کرد. از رایج ترین روش های پخت این غذا می توان به پخت جوجه در تابه و پخت در فر اشاره کرد. برای جلوگیری از بوی زهم گوشت مرغ آن را برای چند ساعت با سسی مخصوص مخلوط کرده و کباب می نمایند.

سس رایج جوجه کباب متشکل از آبلیموی تازه، فلفل سیاه، نمک، زعفران دم کرده، پیاز و سایر ادویه جات است. این کباب خوشمزه سس های دیگری نیز دارد که با توجه به ذائقه خود می توانید از آن استفاده کنید. در ادامه مقاله با طرز تهیه چند مدل از این سس ها آشنا می شوید.

  • زمان آماده سازی: 4 ساعت
  • زمان پخت: 15 دقیقه
  • مجموع کل زمان: 4 ساعت و 15 دقیقه
  • انرژی: 240 کالری
  • تعداد وعده: 4

مواد لازم برای تهیه جوجه کباب خانگی

  • مرغ: 1 عدد میانه
  • پیاز: 2 عدد بزرگ
  • آبلیمو: 5 قاشق غذاخوری
  • ماست چکیده:100 گرم
  • زعفران دم کرده: 4 قاشق غذاخوری
  • کره: 100 گرم
  • نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به میزان لازم
  • روغن زیتون: 4 قاشق غذاخوری
  • فلفل دلمه ای: 1 عدد

مراحل تهیه جوجه کباب

  1. برای پخت جوجه کباب ابتدا مرغ را با دقت شسته و پوست اضافی آن را جدا کنید.
  2. برای تهیه جوجه بدون استخوان سینه مرغ را به تکه های کوچک تقسیم کنید. برای جلوگیری از به هم ریختگی گوشت مرغ از چاقویی تیز استفاده نمایید. برای جوجه با استخوان نیز قسمت هایی مانند ران، کتف و بازو را جدا کنید.
  3. پس از خرد کردن مرغ آن را در یک کاسه بزرگ بریزید. پیازها را به همراه فلفل دلمه ای به صورت خلالی خرد کرده و لابلای تکه های مرغ قرار دهید.
  4. در این مرحله روغن زیتون را به کاسه اضافه کنید. سپس آبلیمو را به همراه نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، ماست چکیده و زعفران دم کرده به کاسه حاوی گوشت مرغ اضافه کنید.
  5. مواد کاسه را با دست به خوبی با یک دیگر مخلوط کنید و سپس در کاسه را به وسیله سلفون بپوشانید.
  6. مواد جوجه کباب را حداقل به مدت 2 ساعت در یخچال نگه داری کنید. این کار جهت طعم دار شدن گوشت مرغ انجام می گیرد.
  7. پس از طعم دار شدن مرغ، قطعات مرغ را بر روی تخته گوشت قرار داده و سپس قطعات بدون استخوان را در کنار هم و قطعات استخوان دار را نیز کنار یکدیگر به سیخ بکشید. توجه داشته باشید که زمان پخت قسمت های استخوانی مانند کتف و بال با سایر قسمت ها فرق دارد. بنابراین حتی الامکان این قسمت ها را به صورت جداگانه به سیخ بزنید.
  8. در این مرحله می بایست منقل زغال را آماده کنید. پس از روشن شدن منقل سیخ ها را بر روی منقل بچینید. اجازه دهید کباب ها کمی خودشان را بگیرند. سپس آن ها را به صورت متداوم بچرخانید تا به طور یکنواخت پخته شوند.
  9. حین پخت جوجه ها سس کره را آماده کنید. برای خوشمزه تر شدن جوجه کباب ها کره را ذوب کرده و به جای مانده زعفران دم کرده را به آن اضافه کنید.
  10. سس جوجه را به وسیله قلم موی تمیز بر روی جوجه ها بمالید.
  11. پس از پخت کامل جوجه کباب آن را از روی منقل برداشته و روی یک دیس بزرگ قرار دهید. جوجه ها را با دست نگه داشته و سپس سیخ را به بیرون بکشید. برای سهولت انجام این کار می توانید از تکه ای نان استفاده کنید.
  12. جوجه کباب را به همراه نان یا برنج سرو و نوش جان نمایید.

نکات مهم در پخت را نادیده نگیرید

  • برای اینکه جوجه کبابتان در حد و میزان جوجه های رستورانی باشد تکه های مرغ را از شب قبل درون سس مخصوص بخوابانید.
  • بسیاری از افراد در حین تهیه جوجه کباب از پیاز رنده شده و یا پیاز له شده استفاده می نمایند. این کار به شدت اشتباه است. وقتی پیاز له شده باشد، در حین سیخ زدن به جوجه چسبیده و به سرعت باعث سوختگی و بدبو شدن مرغ می شود. بهترین روش برای استفاده از پیاز، خلالی کردن آن است.
  • گوشت و مرغ بوی نامطلوبی دارند بنابراین برای جلوگیری از بوی بد آن ها علاوه بر پیاز و فلفل دلمه ای از انواع ادویه جات به میزان کافی استفاده کنید. بهترین ادویه جات برای جوجه کباب پودر پیاز، فلفل سیاه، پودر سیر و زردچوبه می باشد.
  • هرگز از ادویه جاتی مانند دارچین، کاری، سماق و پودر لیمو برای مزه دار کردن جوجه استفاده نکنید. این ادویه جات باعث ایجاد طعم ناخوشایند و تلخی در مرغ خواهند شد.
  • تکه های مرغ را به میزان متناسب انتخاب کنید. تکه ها نباید آنقدر بزرگ بوده که موقع کباب کردن خام بمانند. همچنین نباید آنقدر کوچک باشند که به سختی بتوان آن ها را به سیخ کشید.
  • استفاده از ماست برای طعم دار کردن جوجه کباب اختیاری است. در صورتی که از ماست استفاده کنید، رنگ زعفرانی جوجه کمتر خواهد شد.
  • پخت جوجه کباب با استخوان زمان بیشتری احتیاج دارد. بهتر است برای مغزپخت شدن تکه های استخوانی مرغ آن ها را روی حرارت ملایم تری قرار دهید.
  • اگر مایل به تند کردن جوجه ها هستید به جای فلفل سیاه از فلفل پاپریکا استفاده کنید.
  • قطعات مرغ می بایست به صورت یک میزان خرد شوند. در صورتی که میزان تکه های مرغ به صورت تقریبی برابر نباشند، قسمت هایی از جوجه کباب خام خواهد ماند.
  • برای دم کردن زعفران آن را بدون استفاده از شکر یا قند پودر کرده و سپس به ازای هر قاشق غذاخوری زعفران، 2 قاشق سوپ خوری آب جوش و 2 تکه یخ اضافه کنید.
  • استفاده از یخ به دلیل ایجاد شوک باعث رنگ دهی بیشتر زعفران خواهد شد.
  • برای جلوگیری از سفت شدن جوجه کباب، میزان آبلیمو را به دقت تنظیم کرده و از اضافه کردن بیش از حد آن جلوگیری کنید.
  • در زمان کباب شدن جوجه ها، هر چند لحظه یک بار سیخ های جوجه را روی هم قرار داده تا آب کباب به خورد جوجه ها رفته و باعث ترد شدن آن شود.
  • برای پخت جوجه کباب در فر، جوجه ها را بر روی سینی فر قرار داده و در کنار فلفل کبابی، قارچ و سایر مخلفات بپزید.

تهیه انواع سس مخصوص جوجه کباب

بدون اغراق می توان گفت سس جوجه درست به میزان خود جوجه کباب حائز اهمیت است. اگر سس جوجه به خوبی تهیه نشود، کیفیت و طعم جوجه هیچ گاه شبیه به جوجه کباب رستورانی نخواهد شد. جوجه کباب را می توان با انواع سس ها مزه دار کرده و با استفاده از تابه، گریل و یا فر پخت. در ادامه طرز تهیه محبوب ترین سس های جوجه را خواهید آموخت.

مواد اولیه سس تند

مواد لازم جهت تهیه سس جوجه تند عبارتند از:

  • سیر: 2 حبه
  • سرکه: 2 قاشق غذاخوری
  • سس کچاپ: 2 قاشق غذاخوری
  • فلفل قرمز: 1 قاشق مرباخوری
  • روغن زیتون: 1 قاشق غذاخوری
  • نمک و دارچین: به میزان لازم

مراحل تهیه سس تند

برای تهیه سس مخصوص تند جوجه دو حبه سیر را رنده کرده و دارچین و فلفل قرمز را به آن اضافه کنید. در مرحله بعد روغن و سرکه را به آرامی به سس اضافه کنید. سس را کمی هم بزنید تا حالت یکنواخت به خود بگیرد. در مرحله آخر فلفل قرمز، سس کچاپ و نمک را به سس اضافه کرده و هم بزنید. تکه های جوجه کباب را به مدت 2 الی 4 ساعت در سس خوابانده و سپس آن ها را سیخ بزنید.

مواد اولیه سس رژیمی

مواد لازم جهت تهیه جوجه کباب رژیمی عبارتند از:

  • پیاز: 1 عدد
  • آبلیمو: به میزان لازم
  • روغن زیتون: 1 قاشق غذاخوری
  • زعفران دم کرده: 2 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل: به میزان لازم

دستور پخت سس رژیمی

برای تهیه سس رژیمی جوجه پیاز را رنده کرده و روغن زیتون را به آن اضافه کنید. نمک و فلفل را به میزان لازم افزوده و سپس تکه های جوجه را در آن بخوابانید. مواد را به مدت 2 الی 4 ساعت در یخچال نگه داری کنید. برای نگه داری جوجه بر روی ظرف مورد نظر سلفون بکشید.

مواد اولیه سس جوجه ترش

مواد لازم جهت تهیه سس جوجه کباب ترش عبارتند از:

  • رب انار: 2 قاشق غذاخوری
  • ماست پر چرب: 2 قاشق غذاخوری
  • مغز گردو: 8 عدد
  • پیاز: 1 عدد میانه
  • زعفران دم کرده: 1 قاشق غذاخوری
  • روغن مایع: 2 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم

مراحل تهیه سس جوجه ترش

برای تهیه سس جوجه کباب ترش پیاز را به صورت خلالی و درشت خرد کرده و به همراه روغن در ظرف حاوی جوجه های تکه شده بریزید. در مرحله بعد زعفران دم کرده را به همراه ماست پرچرب به جوجه ها اضافه کنید. گردوها را آسیاب کنید و به همراه رب انار، نمک و فلفل به مواد اضافه کنید. مواد را با دست زیر و رو کرده تا به صورت کامل طعم دار شوند. پس از پخش کامل و یکنواخت سس در جوجه ها، مواد را 2 الی 4 ساعت درون یخچال نگه داری کنید.

ترفندهایی برای تهیه سس

  • اگر از طعم و بوی روغن زیتون خوشتان نمی آید می توانید به جای آن از روغن مایع برای تهیه سس جوجه استفاده کنید.
  • پس از خواباندن جوجه ها در سس و در حین سیخ زدن آن ها، میزان سس روی جوجه را کاهش دهید. در صورتی که سس زیادی بر روی جوجه ها قرار داشته باشد، کبابتان در حین پخت خواهد سوخت.
  • در صورتی که مایل به پخت جوجه کباب زعفرانی هستید، بهتر است زعفران را قبل از خواباندن جوجه ها در سس بر روی آن ریخته و مالش دهید. با این کار رنگ و عطر زعفران به درون جوجه ها نفوذ خواهد کرد.
  • برای پخت جوجه کباب رستورانی می بایست سس مخصوص جوجه را از قبل آماده کنید. در صورتی که مواد دلخواه طعم دار نماینده را به صورت مرحله ای و حین پخت به جوجه اضافه کنید؛ طعم جوجه تان مطلوب نخواهد شد.

دانستنی هایی جالب

  • جوجه کباب منبعی غنی از آهن، امگا 3، سلنیوم، روی، ویتامین ب 12 و پروتئین است. این غذا به دلیل ارزش تغذیه ای بالا جزو اولین انتخاب های ورزشکاران به شمار می رود. جوجه کباب علاوه بر فوایدی که دارد به دلیل داشتن چربی های اشباع دارای مضراتی نیز می باشد. در صورت مصرف بیش از میزان این غذا، خطر ابتلا به بیماری های قلبی به خصوص در افراد سالمند افزایش خواهد یافت.
  • مصرف انواع کباب ها برای زنان و دختران در دوره قاعدگی مفید است. این غذا باعث رشد مغز، استخوان، سیستم تنفسی و عضلات جنین خواهد شد؛ بنابراین به زنان باردار توصیه می شود هر از چند گاهی انواع کباب ها را میل نمایند.
  • یکی از روش های رایج سرو کباب و جوجه کباب در ایران، مصرف آن در کنار دوغ است. این کار باعث جلوگیری از جذب مواد معدنی و آهن گوشت خواهد شد. سعی کنید دوغ و محصولات لبنی را با فاصله زمانی با کباب مصرف کنید.
  • روز 9 جولای یا همان 18 تیر به عنوان روز جهانی کباب در سراسر جهان شناخته شده است. کباب در ابتدا تنها با گوشت تهیه می شد اما به مرور مصرف مرغ، ماهی و سایر مواد غذایی نیز به صورت کباب شده مرسوم شد.

جمع بندی

کباب یکی از غذاهایی است که در سراسر جهان دارای طرفداران دو آتشه و مخصوص به خود است. کباب ها خانواده پر جمعیتی دارند. از کباب کوبیده گرفته تا کباب قفقازی، کباب برگ و جوجه کباب، این غذای محبوب توانسته است جایگاه ویژه ای در میان مردمان ایرانی برای خود مهیا کند. در این مقاله با دستور پخت جوجه کباب رستورانی خوشمزه آشنا شدید. کباب خود را می توانید با استفاده از سس های مخصوصی که در این مقاله طرز تهیه شان را آموختید، مزه دار کرده و به روش دلخواه خود طبخ کنید.

منبع: اسنپ مارکت

به "طرز تهیه جوجه کباب" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه جوجه کباب"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید