نوروز با این 10 شیرینی خاص
به گزارش وبلاگ فروش ساعت، شیرینی پزی، یک هنر است، با تمام کرشمه های یک هنرکهن. باید در دهان گذاشت تا جادوی طعم و مزه اش فاش گردد. ما ایرانی ها به شیوه هر چه پیش آید خوش آید، هر کجا و به هر بهانه ای، پای شیرینی را به جمع مان باز می کنیم تا به یمن طعم شیرینِ شیرینی، دقایق مان زندگی مان نیز شیرین گردد
وبلاگ فروش ساعت: نزدیک شدن به بهار و نو شدن سال، نشانه هایی دارد. این نشانه ها تقریباً از اسفندماه احساس می شود. در این روزها، خرید عید، خانه تکانی و درست کردن شیرینی های عیدانه از همین نشانه ها است.
فرقی نمی کند که از کدام شهر و روستا باشیم، سفره هفت سین که پهن می شود، یکی از اقلام همواره ثابت آن شیرینی جات ایرانی است که تهیه بعضی از آن ها هنوز هم به مثابه یک آیین دیرینه پابرجاست،گو اینکه چند صباحی است که جای بعضی از این شیرینی ها با نمونه های فرنگی آن عوض شده است. با این حال، در این شماره، طرز تهیه 7 نوع شیرینی سنتی و معروف ایرانی که شهره خاص و عام است توضیح داده می شود.
لوزانک
نیم پیمانه نشاسته، یک پیمانه شیره انگور، یک پیمانه آب و نیم پیمانه گلاب را با هم مخلوط کنید. سپس آن را روی اجاق گرم کنید تا بجوشد و مایع شما غلیظ شود. پس از آن مایع آماده شده را در سینی مناسبی که قبلاً کف آن را چرب نموده اید، بریزید و برای تزیین آن، روی مواد گردوی خرد شده بریزید. حالا سینی را در جای خنک بگذارید و پس از اینکه محتوای آن، خودش را گرفت و سفت شد، با چاقو به صورت لوزی های یکدست ببرید. لوزانک از شیرینی های مخصوص آذربایجان شرقی است.
سوجوق
یک پیمانه نشاسته، نیم پیمانه شیره انگور و یک پیمانه گلاب را با هم مخلوط کنید و با دست ورز دهید تا خمیری سفت و شکل پذیر به دست بیاید. هنگام ورز دادن، به خمیرتان گردو بیفزایید و آن را به صورت نواری گرد در بیاورید. سپس نوار را در میزان های دلخواه با قیچی یا چاقو ببرید و با پودر نارگیل تزیین کنید. این شیرینی هم ماهیتی آذری دارد و مختص آذربایجان غربی است.
نوقا
این شیرینی هم یکی از اصیل ترین شیرینی های آذربایجان شرقی است. برای تهیه نوقا، شما به 750 گرم شکر، یک لیوان آب، 600 گرم گردوی خرد شده، 10 عدد سفیده تخم مرغ، کمی وانیل و اندازه مناسبی نان بستنی احتیاج دارید.
شکر و آب را مخلوط کنید و روی اجاق بگذارید تا بجوشد. هنگامی که شربت شما غلیظ شد، چند قطره از آن را داخل آب بریزید. اگر به صورت گلوله عایدی، به معنی آن است که مواد شما آماده است.
سپس سفیده تخم مرغ را در یک ظرف دیگر، با همزن برقی هم بزنید تا کف کند و فرم بگیرد. حالا شربت را از روی حرارت بردارید و کم کم در حالی که تخم مرغ ها را هم می زنید، به آن بیفزایید. در آخرین مرحله، گردوی چرخ شده را به مواد اضافه کنید. اکنون نان های بستنی را داخل سینی بگذارید و مایه نوقا را روی آن بریزید. یک لایه نان بستنی دیگر هم روی مواد گذاشته و پس از خنک شدن، به صورت مستطیل ببرید و برای سرو، در ظرف مناسب بچینید.
قرابیه
شما به 150 گردم بادام پوست گرفته خام، 200 گرم پودر شکر، 3 عدد سفیده تخم مرغ و مخلوطی از پودر مغز پسته و بادام و شکر (به هر اندازهی که دوست دارید) احتیاجمندید.
بادام را به صورت پودر درآوردید و همراه با شکر و سفیده تخم مرغ، دوبار با دنده ریز چرخ گوشت چرخ کنید. سپس خمیر را ورز دهید تا سفید رنگ شود. حالا داخل سینی فر، ورقه ای کاغذ روغنی پهن کنید و خمیر را به وسیله قیف ماسوره ای به شکل دایره های کوچک و به فاصله کم، در سینی بریزید.
بعد، روی تکه های دایره، پودر پسته و بادام و شکر بپاشید و سینی را در طبقه وسط فر که با حرارت 350 درجه فارنهایت گرم شده است، به مدت 20 تا 30 دقیقه قرار دهید تا روی آن طلایی شود. بعد از سرد شدن، شیرینی ها را از کاغذ روغنی جدا کنید و در ظرف دلخواه بچینید. این شیرینی از معروف ترین شیرینی جات تبریز است.
گولاچ
این شیرینی، مخصوص استان سمنان است و در مناسبت های مختلف، از جمله ایام نوروز، پخته می شود. شما به دو قاشق سوپ خوری آرد، دو قاشق سوپ خوری گلاب، یک پیمانه شکر، 3 عدد تخم مرغ، یک پیمانه روغن و کمی دارچین و زردچوبه و وانیل و کمی مایه خمیر احتیاج دارید.
ابتدا خمیر مایه را با کمی آب مخلوط می کنیم تا عمل آید. سپس آرد و زردچوبه و بکینگ پودر را با هم مخلوط نموده کنار می گذاریم. تخم مرغ ها و روغن و شکر و گلاب را با خمیر مایه مخلوط نموده و آرد را آرام آرام اضافه نموده و آن را ورز می دهیم تا خمیر یکدستی به دست آید.
سپس روی خمیر را با دستمال نمدار می پوشانیم و 2 تا 3 ساعت به آن مهلت می دهیم تا حجمش دو برابر شود. بعد، روی تخته آشپزی اندازهی آرد می ریزیم و به میزان یک نارنگی از خمیر برداشته با وردنه خوب بازش می کنیم تا به قطر 2 میلی متر نازک شود. سپس آن را در روغن فراوان سرخ می کنیم و روی آن را با دارچین و شکر تزیین می کنیم.
بادام سوخته
ماهیت این شیرینی به استان کردستان بر می شود. یک پیمانه بادام و دو پیمانه شکر را مخلوط کنید و در ظرفی بریزید. آنگاه 4 قاشق سوپخوری آب به آن بیفزایید و ظرف را روی حرارت قرار دهید تا شکر طلایی شود.
سپس بادام و شکر را درون آبکش فلزی که زیر آن یک کاسه قرار گرفته، بریزید و بگذارید سرد شود. بادام ها را با دست از شکر جدا کنید و بعد، شکر را در ظرف دیگر بریزید و حرارت دهید تا ذوب شده و به شکل کارامل درآید. اینک، بادام را در شکر کارامل شده ریخته و هم بزنید. سپس مخلوط بادام و کارامل را روی یک سینی استیل بریزید و بادام ها را از کارامل جدا کنید و بگذارید برای سرو خنک شود.
پولکی
همه می دانند که پولکی، مخصوص اصفهانی ها است. برای تهیه پولکی زعفرانی، به یک پیمانه شکر، نیم پیمانه آب، یک چهارم پیمانه سرکه انگور و یک قاشق سوپخوری زعفران آب نموده احتیاج دارید. شکر، آب و سرکه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر ذوب شود. سعی کنید مواد را روی حرارت، زیاد هم نزنید. اینک زعفران را اضافه کنید و بگذارید مواد قوام بیاید.
برای امتحان، می توانید کمی از مواد را با قاشق روی قالب یخ بریزید. اگر مایه سفت شد و حالت شکننده پیدا کرد، به آن معنی است که پولکی شما آماده است. در ادامه کار، مواد را از روی حرارت بردارید و با یک قاشق سوپ خوری، روی ورقه کاغذ آلومینیوم که از قبل چرب شده است، بریزید تا سرد شود. سپس پولکی ها را از ورقه جدا نموده و در ظرف بچینید. یادتان باشد اگر پولکی ها زیاد روی حرارت بماند، مزه تلخی می گیرد و اگر زمان کمی روی حرارت بماند، ترد و شکننده نمی شود.
مسقطی شیرازی
از اسمش می توان فهمید که اصالت این شیرینی، به دیار حافظ و سعدی بر می شود. یک پیمانه نشاسته را با دو پیمانه آب مخلوط کنید و هم بزنید تا صاف و زلال شود. سپس روی شعله قرار دهید و مرتب هم بزنید تا به صورت خمیر درآید.
حالا نیم پیمانه روغن و یک پیمانه گلاب را اضافه نموده و هم بزنید. آنگاه مایه را در ظرف مسقطی بریزید و پس از اینکه سرد شد و خودش را گرفت، در تکه های کوچک به صورت لوزی ببرید. روی هر لوزی، اندازهی پسته یا بادام یا گردوی خرد شده بریزید و در ظرف مناسب بچینید.
سوهان کنجدی
این سوهان مخصوص استان مازندران است و نام سنتی آن پشت زیک است. یک پیمانه کنجد را با یک پیمانه شکر مخلوط کنید و روی شعله ملایم قرار دهید تا شکر ذوب شود. سپس نیم پیمانه گردوی خشک شده به آن بیفزایید. اینک، کف سینی فلزی را چرب کنید و ماده مذاب را روی آن بریزید و ضخامت آن را با یک کفگیر چوبی کنترل کنید.
این سوهان نباید زیاد ضخیم باشد. یک سانتی متر ضخامت ایده آل است. وقتی سوهان خنک شد، آن را با چاقو در میزان های مناسب قطعه قطعه کنید و در ظرف مناسب بچینید. برای اینکه سوهان کنجدی زیاد سفت نشود، می توانید یک قاشق سوپخوری عسل به موادی که روی شعله قرار گرفته است، اضافه کنید.
قطاب
برای تهیه قطاب که مشهورترین شیرینی یزد است، شما به 2 عدد تخم مرغ، یک قاشق چایخوری بیکینگ پودر، 100 گرم روغن جامد و 100 گرم ماست شیرین، کمی پودر قند و کمی آرد برای تهیه خمیر قطاب احتیاج دارید. مواد درون قطاب نیز شامل 2 پیمانه پودر بادام، یک پیمانه شکر و یک قاشق غذاخوری پودر هل و یا دارچین است.
ابتدا روغن و پودر شکر را مخلوط کنید و با همزن برقی هم بزنید تا کرم رنگ شود. سپس زرده های تخم مرغ را اضافه کنید و آن را دوباره هم بزنید. بعد، پودر هل را با ماست و بکینگ پودر به مواد اضافه کنید.
در این مرحله، آرد را کم کم به مواد بیفزایید. این کار را به آرامی انجام دهید. آرد باید تا جایی که خمیر به دست نچسبد، به مواد اضافه شود. توجه داشته باشید خمیر قطاب را نباید با افزودن آرد، بیش از حد سفت و خشک کرد.
حالا خمیر را به قطر 3 میلیمتر روی سطح آردپاشی شده پهن کنید و با قالب گرد، آن را قالب بزنید. سپس خمیر برش زده را بردارید و یک قاشق چای خوری از موادمیانی قطاب، وسط خمیر قرار دهید. دقت کنید که از مواد میانی به اطراف خمیر مالیده نشود، زیرا دو لبه خمیر به هم نمی چسبد.
حالا، دو لبه خمیر را به هم بچسبانید و با استفاده از دو انگشت، لبه های خمیر را به سمت داخل برگردانید تا به شکل کنگره درآید. سپس قطاب های آماده را به میزان گنجایش یک شیرجوش کوچک، در روغن داغ فراوان غوطه ور و دو طرف آن را سرخ کنید.
پس از اینکه رنگ قطاب ها قهوه ای روشن شد، از روغن خارج کنید و در یک آبکش فلزی قرار دهید. بعد از 10 دقیقه، قطاب ها را در یک ظرف پر از پودر شکر بریزید تا به پودر شکر آغشته شوند. قطاب ها را بعد از خروج از روغن نباید خیلی سریع در پودر شکر غلتاند،زیرا سبب می شود پودر شکر در اثر حرارت، رطوبت بگیرد و به اطراف شیرینی نچسبد. اگر هم خیلی سرد باشد، پودر شکر به قطاب نمی چسبد.
منبع: توریسم آنلاین